Het begin

Het ‘Laat Maar Waaien!’ project

In 2014 hebben een paar medewerkers van Alliander, in samenwerking met verschillende partijen van de regio Arnhem (zie onder), een leuk project gestart: ‘Laat Maar Waaien!’

De bedoeling van het ‘Laat Maar Waaien!’ project was om basisschoolleerlingen uit de regio te laten zien dat windenergie kinderspel is! Dat hebben de medewerkers bereikt door een dag lang educatie over techniek, energie en windmolens te geven.

Maar ze zijn verder dan theorie gegaan: de kinderen hebben ook geholpen met het opbouwen van een mini-windmolenpark op Industriepark Kleefse Waard. Daar hebben de projectmedewerkers, met behulp van de 626 aanwezige scholieren, 150 molentjes geschilderd, net zoveel LED lampjes geprogrammeerd, aan de molens gesloten en het geheel omhoog gebracht.

Het was een geslaagde dag: het bewijs is hier te zien in dit prachtig videoverslag!

Leerlingen bij Laat Maar Waaien
Leerlingen bij Laat Maar Waaien

 

Het doel van ‘Laat Maar Waaien!’ was om het bewustwording over de energietransitie en het draagvlak rondom windenergie te vergroten, niet om een technische prestatie te leveren. Gelukkig, want terwijl het project een heel groot succes op educatievlak was, was de elektriciteit-opwek van de molens iets minder indrukwekkend. Maar precies dit feit heeft een heel positief gevolg gehad: zo ontstond Urban Wind, een trainee-powered initiatief dat een meerwaarde voor Alliander en de maatschappij uit onze windmolens gaat brengen.

Vanaf 2015 heeft de Urban Wind projectgroep gezocht naar mogelijkheden om de molens in te zetten op een duurzame manier. Met behulp van verschillende projecten proberen wij te ontdekken wat kleine stedelijke windmolens ons in de toekomst kunnen brengen.

Het ‘Laat Maar Waaien!’ was uitgevoerd in samenwerking met: