Afgeronde projecten

Wind Challenge – Samenwerking Urban Wind en de HAN

Dinsdag 20 juni stonden 14 tweedejaars elektrotechniekstudenten van de HAN te presenteren wat ze de afgelopen 3 maanden in opdracht van Urban Wind hadden bereikt.

Urban Wind, een trainee-initiatief, werkt sinds 2014 samen met scholen en andere partijen om kinderen en volwassenen bewust te maken van de energietransitie en draagvlak te creëren voor windmolens en andere vormen van duurzame opwek. Dit doen we door tijdelijk micro-windmolens te plaatsen in de buurt van scholen, verzorgingstehuizen en individuen.

Hoewel deze windmolens het heel goed doen voor het creëren van draagvlak, leveren ze te weinig energie op om rendabel te zijn. Doordat ze niet het juiste toerental draaien bij een bepaalde windsnelheid, gaat een groot deel verloren in de omvormer, welke de elektriciteit die de windmolens opwekken moet omzetten in een voor ons elektriciteitsnetwerk geschikte spanning en frequentie.

Daarnaast is het lastig om inzicht te krijgen in de precieze opwek van de windmolens, terwijl het de bewustwording zou helpen als de betrokken partijen zouden kunnen zien wat de micro-windmolens op ieder moment opwekken. Daarom zou het fijn zijn als de efficiëntie van de omvormer verbeterd zou kunnen worden en de opwek online inzichtelijk zou kunnen worden gemaakt.

Met deze twee opdrachten zijn de tweedejaars studenten van de richtingen Power Systems en Embedded Systems in multidisciplinaire teams aan de slag gegaan met onze zogeheten Wind Challenge. In 3 groepjes van elk 4-5 studenten gingen ze de uitdaging aan op IPKW en bij de HAN. Gedurende deze maanden werden ze ondersteund met enkele vragenuurtjes met onze specialisten Jan Bozelie en Yuri van Geffen en de rest van het Urban Wind team. Daarnaast werden ze ook breder geïnformeerd over de energiemarkt door Pieter Kropman en Sjef Cobben met masterclasses over Gelijkstroom en Vermogenselektronica.

Na weken van werken, wat aldus de studenten lastig maar heel leerzaam was, konden we die dinsdag de kwaliteit van hun zelf gebouwde omvormers bekijken en hun applicatie aanschouwen waarbij de opwek real-time op het scherm verscheen naast de historische opwek van de micro-windmolens op IPKW van de afgelopen weken. Alle teams lieten resultaten zien die ver boven onze verwachtingen waren. De apps handig en inzichtelijk en één team had zelfs een site waarop alles al werkte. De omvormers waren vanaf scratch gebouwd en lieten duidelijk de vaardigheden zien die de studenten hadden opgedaan in hun studie. Een groepje was zelfs zo ver gegaan dat ze hadden geprobeerd een spoel te draaien die aan hun eisen voor een voltage booster voldeed, omdat deze niet te bestellen was.

Het winnende team kreeg een uitgebreide rondleiding door LiveLab van Kelian van de Pol, waar de studenten konden ervaren hoe deze gebieden samenkomen bij Alliander. Zo hebben we deze toekomstige elektrotechnici op een mooie wijze kennis laten maken met Alliander en zien we ze hopelijk in een later stadium nog eens terug. Enkele studenten hebben al een afstudeeropdracht bij ons gevonden.

Daarmee is de Wind Challenge tot een mooi einde gekomen. Echter valt er nog veel te verbeteren en gaan we in september met de HAN overleggen over hoe hier vervolg aan kan worden gegeven.


Laat maar waaien 3 – Industriepark de Beemd Rheden

Rheden – 15 juni 2018

 “Als ik later een miljoen euro heb, wil ik zelf een windmolen, zo’n hele grote!” was een mooie quote van een van de 400 basisschoolleerlingen, die de afgelopen twee weken samen met trainees van Alliander een klein windmolenpark hebben opgebouwd op de Beemd in Rheden. Deze trainees zijn lid van het Alliander initiatief Urban Wind, opgericht in 2014 met het doel om zoveel mogelijk kleine kinderen in Nederland enthousiast te maken voor duurzaamheid en techniek. Iets wat steeds belangrijker wordt, gezien het tekort aan technisch geschoold personeel in de toekomst.

Dit is alweer de derde editie van een “Laat Maar Waaien” project. Eerdere edities op Industriepark Kleefsewaard en in Hoofddorp waren al erg succesvol gebleken en daarom is er in 2018 een derde editie van het project gelanceerd. Inge van der Vaart van bureau I-Link en Petra Lettink van de Groene Transitie zijn ook dit keer weer initiatiefnemers van het project.

Ditmaal was het thema Circulariteit. Naast het windmolenpark, stond er ook een zonnepyramide, een batterijopslag en hebben de kinderen boringen gedaan om te leren over warmte-koude opslag. Dagelijks zijn er twee klassen op het terrein geweest, waarbij ze in de ochtend les hebben gekregen over duurzame energie en circulaire economie. Daarna zijn de lessen dieper ingegaan op windmolens en windenergie en zijn de kinderen met schaalmodellen aan de slag gegaan.

Aan het einde van de ochtend werd er een windmolen omhoog gezet en hebben de kinderen proeven gedaan met zonne-energie en waterenergie. In de middag werd het geheel herhaald met weer een nieuwe groep kinderen. In totaal zijn er op deze manier 16 micro-windmolens opgezet, veel proeven gedaan en hebben de kinderen een hoop geleerd over duurzaamheid en energie.

Afgelopen vrijdag 15 juni werd het terrein feestelijk geopend, in aanwezigheid van de wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden, waarbij ook nog een bord gepresenteerd werd. Het windmolenpark zal blijven staan tot het einde van de zomer, waarbij het nog als blikvanger zal fungeren.

image

Het windmolenpark is te bezoeken op dit adres.

Voor het filmpje van dit project, klik hier !


Laat maar waaien 2: The Valley
Dit project was een vervolg van het ‘Laat Maar Waaien!’ project, dat in 2014 plaats heeft gevonden en het hele Urban Wind traject heeft gestart.

Bij de Circular Expo in Hoofddorp hebben we samen met basisschoolleerlingen uit de regio en MBO studenten van het Nova College in Amsterdam een mini-windmolenpark opgebouwd. Voor twee weken waren we elke dag bezig met molens in elkaar zetten en omhoog tillen, totdat we uiteindelijk 15 molens hadden staan.

De leerlingen hebben veel over circulaire economie en wind-energie geleerd. Ze hebben zelfs karton molentjes in elkaar gezet en voor een ventilator geplaatst om te kijken naar het effect van het aantal wieken en de positie van de molen in de wind.
De MBO studenten hebben de Urban Winders geholpen met het voorbereiden van de molens, en hebben een handje geholpen tijdens de les over windmolens om de kinderen te begeleiden. De samenwerking liep zo goed dat vier studenten hebben besloten om nog meer met de molens te gaan doen: ze zijn nu bezig met een onderzoek, dat onderdeel van hun studie is geworden.
Op 10 maart werd de mini-windmolenpark officieel geopend. Alle partners zijn aan het woord gekomen om te vertellen waarom ze mee hebben gedaan aan het project, en waarom het zo belangrijk is dat kinderen op een jonge leeftijd over duurzaamheid en circulariteit leren. Het is ook de perfecte gelegenheid geweest om de film over het hele project in avant-première te laten zien. Deze film en die over de feestelijke opening zijn hier te vinden:

Tijdens deze weken hebben we heel veel geleerd, en we zijn super trots op het resultaat! Om een impressie van de sfeer krijgen kun je ook naar onze fotogalerij toe: Fotogalerij

De partners die betrokken waren in het project zijn:


NDSM werf

Tussen oktober en december 2017 stonden vier van onze micro-windturbines op de NDSM-werf nabij het pontje. Deze vier molens waren aangesloten op een batterij systeem. Dit batterij systeem werd overdag gevuld, zodat ’s nachts een bord met de tekst “Opgewekt aan het IJ” verlicht werd. Al jaren blijkt het erg lastig om windmolens rondom Amsterdam geïnstalleerd te krijgen. Met dit project hebben we laten zien, dat met kleinschalige wind, barrieres weggenomen kunnen worden. Het Parool heeft een artikel gewijd aan de molens, waarin het verhaal wat uitgebreider verteld wordt.


Waai jij mee?
Molens die eerder op IPKW hebben gestaan willen wij een duurzaam tweede leven geven. Bovendien willen we niet meer alleen zelf experimenteren, maar willen we de technische optimalisatie ‘crowd sourcen’. 30 particulieren hebben een van onze windmolens gekregen en samen experimenteren we om bewustwording te verhogen door vergunningstrajecten aan te gaan, drempels (in/van de omgeving) te ontdekken en weg te nemen.

De partner die betrokken is in dit project:


Laat maar waaien 1 – Industriepark Kleefsewaard

Het eerste project, waaruit het Urban Wind project is voortgekomen. Voor meer info, klik hier!